Våra kortkurser ger grundläggande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom ekonomi och juridik som är av betydelse för våra medlemmar i den konstnärliga skapandeprocessen, i det konstnärliga utövandet samt i rollen som småföretagare. Efter avslutad kurs ska deltagarna ha en grundläggande förståelse för ekonomiska och juridiska frågor, förstå grundläggande begrepp och förstå den inverkan ekonomiska och juridiska frågor kan ha på deras konstnärliga verksamhet. Kursdeltagarna ska också få en inblick i när det kan vara påkallat att rådfråga juridisk och/eller ekonomisk expertis.
Förfrågningar till Konstnärernas Riksorganisation från arrangörer och beställare är många, till exempel om tillämpning av MU-avtalet och andra utställningsrelaterade frågor, upphandling av konst, ersättning och villkor för gestaltningsuppdrag, ansvar för underleverantörer, försäkring och hyresfrågor, förvaltning av (offentlig) konst samt upphovsrätt. Svensk Konstnärsservice erbjuder därför vissa kurser, mot en avgift, till arrangörer/beställare med avsikt att förmedla kunskap i för konstnärer viktiga frågor.
Datum: 19 maj 2025
Tid: 10:00-12:00
Kursen ger dig teroretiska kunskaper i grundläggande bokföring. Du lär dig ekonomiska grundbegrepp och kopplingen till företagets bokslut och eventuell årsredovisning. Vi går igenom olika bolagsformer, vilka kostnader som är avdragsgilla, vad moms är och varför man ska redovisa denna.
Anmäl dig här!
Datum: 21 maj 2025
Tid: 10:00-12:00
Vi visar hur man i praktiken bokför olika händelser från årets början till årets slut, med utgångspunkt i det vi lärt oss på teorikursen den 25 november. Hur bokförs kund- och leverantörsfakturor? Hur bokförs momsen? Vi visar med olika konteringsexempel som kan vara aktuella i konstnärlig verksamhet.
Anmäl dig här!
Datum: 22 maj 2025
Tid: 10:00-13:00
Både beställare och den utvalda konstnären drar ofta en lättnandets suck då upphandlingens formalia är avklarad och gestaltningsuppdraget signerat. Men för att undvika att missförstånd och missnöje uppstår under själva uppdraget är det viktigt att redan innan avtalsskrivningen diskutera igenom eventuella svårigheter. Vad gäller om tidsplanen förändras och projektet skjuts fram i tiden, om underleverantörer och material ökar i pris, om gestaltningen måste bearbetas osv? Och vad är det rimligt att lägga in i gestaltningens budget? Allt fler rena ”byggkostnader” börjar dyka upp i gestaltningsuppdragets budget, så var går gränsen för vilket ansvar och vilka kostnader ”konstbudgeten” kan bära?
Anmäl dig här!
Datum: 23 maj 2025
Tid: 10:00-12:00
I den tredje bokföringskursen går vi igenom hur du stämmer av varje konto, periodiserar olika kostnader, gör lagervärdering och upprättar inventeringslista, upprättar anläggningsregister med tillhörande avskrivningar och förbereder inför deklaration.
Anmäl dig här!
Datum: 5 juni 2025
Tid: 10:00-11:00
Vi ser att det regelbundet görs övertramp av politiker när det gäller att respektera armlängds avstånd i offentliga verksamheter. Trots att det pratas mycket om armlängds avstånd fortsätter beslutsfattare att lägga sig i det konstnärliga innehållet.
Anmäl dig här!
Datum: 24 juni 2025
Tid: 13:00-14:00
Konstnärernas Riksorganisation och KLYS samarrangerar ett panelsamtal under almedalsveckan om regional konstnärspolitik. Kultursamverkansmodellen har utretts i olika omgångar de senaste åren. Nu skall Statens kulturråd lämna förslag till regeringen på hur modellen kan utvecklas. Hur kan kultursamverkansmodellen reformeras på bästa sätt utifrån kulturskaparnas perspektiv och med kommunernas roll i åtanke?
Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.